Belirti gösteren çalışanın İş yeri ile teması kesilerek tıbbi maske, fiziksel mesafe (en az 3-4 adım) ve el hijyeni kurallarına uygun olarak en yakın sağlık kuruluşuna gönderilmelidir. Sağlık kuruluşunun yönlendirmesine göre hareket edilmelidir.

Sağlık kuruluşu tarafından belirlenen tedavi sürecine mutlaka uyulmalı ve ilgili sağlık kuruluşunun raporu Genel Sekreterlik Makamına EBYS üzerinden gönderilmelidir. Şüpheli hastalık tanısı alan personele raporu bitene kadar iş başı yaptırılmamalıdır.

İş yerinde çalışan diğer personel bilgilendirilmelidir. Yakın temasta bulunan diğer çalışanlar tespit edilmelidir. İş sağlığı ve güvenliği birimi aranarak sürecin yönetilmesi sağlanmalı ve duruma ilişkin EBYS üzerinden yazı gönderilmelidir. Yakın temaslı olarak tespit edilen personelin evde izlem için iş yeri ile teması kesilmeli ve maske, fiziksel mesafe (en az 3-4 adım) ve hijyen kurallarına uyularak evine gönderilmelidir.

Tıbbi maske kullanımı ve fiziksel mesafe (3-4 adım) kuralına uyularak belirti gösteren kişi derhal sağlık kuruluşuna yönlendirilmeli ve iş yeri ile temasları kesilmelidir.

İş yerine çağırılmamalı ve sağlık kuruluşunun raporu doğrultusunda hareket edilmelidir. İş yerinde diğer çalışanların mutlaka maske, fiziksel mesafe (en az 3-4 adım) ve hijyen kurallarına uymaları sağlanmalıdır.

İş yerinde COVİD-19 pozitif vakası olduğunda iş yeri yöneticisi İş sağlığı ve güvenliği birimine (İSGB) önce telefonla ve sonrasında EBYS üzerinden bildirimde bulunacaktır. Bildirim sonrasında İSG birimi tarafından gerekli temaslı ve yakın temaslı çalışmaları yapılarak uygulanacak prosedür hakkında çalışanlar bilgilendirilecek ve yakın temaslı olan kişilerin (bknz: Tüm Mensuplarımız Tarafından Sıkça Sorulan Sorular 12. Madde COVİD-19 vakalarında kimler yakın temaslı sayılır?) evde izlem için iş yeri ile temasları kesilecektir. Evde izlem İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektedir. COVİD-19 pozitif tanısı bulunan kişi ile temasta veya yakın temasta bulunmuş kişiler mutlaka tıbbi maske kullanımı, fiziksel mesafe ve el hijyeni tedbirlerine uyacaklardır.

Yakın temasta bulunmuş olan personel için EBYS üzerinden Genel Sekreterlik Makamına yazı gönderilmelidir.

Aşağıdaki maddelerde belirtilen ziyaretçi tanımları yürütülmekte olan iş nedeniyle ilgili birime gelen kişiler için kullanılmaktadır.

  • COVID-19’un ana bulaşma yolu damlacık ve temas yoluyladır. İş yerleri, çalışanlar ve ziyaretçilerine COVID-19 bulaşması açısından risk oluşturabilirler.
  • İş yerlerinin girişine veya görünür bir yerine COVID-19 kapsamında alınması gereken önlemlerle ilgili bilgilendirici afişler (el yıkama, sosyal mesafe, maske kullanımı) asılmalı ve aşağıdaki önlemler alınmalıdır. İş yerlerinin girişinde ve içeride el antiseptiği bulundurulmalıdır.
    • Kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici konulmalıdır. Bu, kapının her iki tarafından tutturularak asılabilecek basit bir kırmızı renkli kordon ya da şerit olabileceği gibi, kasa, plastik duba gibi bir blokaj materyali de olabilir.
    • İş yeri giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre) uyulmalı, girişlerde kişiler sıra ile içeriye alınmalı ve sırada durulması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir.
    • Çalışan ve ziyaretçiler dahil iş yerinin büyüklüğü ve özelliğine göre 4 metrekare başına 1 kişi sayısı planlanarak kullanılmalıdır.
    • İş yeri girişinde/içeride uygun yerlerde ziyaretçi ve çalışanlar tarafından kullanılmak üzere el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya bulundurulmalıdır.
    • El antiseptiğinin doluluk durumu belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve her zaman dolu olması sağlanmalıdır.
    • İş yerlerine maske takılarak girilmeli ve içeride maske takılması sürdürülmelidir.
    • İş yerlerine misafir alınmamalıdır.
    • Personeli korumak için mümkünse masalar veya bankolar arasına ve müşteri alanı arasına şeffaf bir bariyer yerleştirilmelidir.
    • İş yeri içerisinde ziyaretçilerin su dışında içecek ve yiyecek tüketmesine izin verilmemelidir.
    • İş yeri içinde ziyaretçi bekleme yerleri arasında (en az 1 metre) olacak şekilde yer işaretlemesi yapılmalıdır.
    • İş yerlerinin kafeteryaları ve kantinlerinde Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan kantin ve kafeteryalarla ilgili uyarılar dikkate alınmalıdır.
    • İş yerleri içinde bulunan ofislerde Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan ofislerde alınacak korunma önlemleri ile ilgili uyarılar dikkate alınmalıdır.
    • İş yerlerinin havalandırılmasında Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan “COVID-19 Kapsamında Klima/İklimlendirme Sistemlerinde Alınacak Önlemler”e uygun hareket edilmelidir.
  • COVID-19 KAPSAMINDA İŞ YERLERİNDE ZİYARETÇİLERE YÖNELİK ALINMASI GEREKEN GENEL ÖNLEMLER
    • Ziyaretçilerin iş yerinin girişinde görünür bir yere asılmış olan ve içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirmeyi okuması sağlanmalıdır.
    • Bu bilgilendirme afişinde; ateşi 38 oC’den yüksek olanlarla öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olan/gelişen, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı olanların içeri alınmayacağı, COVID-19 belirtileri olanların da sağlık kurumuna gitmeleri gerektiği bilgileri yer almalıdır.
    • Ziyaretçilerin iş yerine grup halinde girmeleri engellenmelidir.
    • Ziyaretçi iş yerine girdiğinde alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya kullanmalıdır.
    • Ziyaretçiler, diğer ziyaretçiler ve çalışanlar ile aralarındaki sosyal mesafeyi korumaları hususunda uyarılmalıdırlar.
    • Ziyaretçiler iş yerlerinde ağız ve burnu tamamen kapatacak şekilde kuralına uygun maske takmalıdır. Bu tip yerlerde ve genel olarak toplum içinde bez maske takılması yeterlidir. Bunu yaparken bez maske kullanımı kurallarına uyulmalıdır.
    • Ziyaretçiler iş yeri içinde mecbur kalmadıkça yüzeylere dokunmamalıdır. Dokunulduğunda el antiseptiği veya en az %70’lik kolonya kullanılmalıdır.
  • COVID-19 KAPSAMINDA İŞ YERLERİNDE PERSONELE YÖNELİK ALINMASI GEREKEN GENEL ÖNLEMLER
    • İş yerinde 10 ve daha fazla personel çalışıyorsa COVID-19’dan sorumlu bir personel görevlendirilmelidir.
    • Personelin COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri konusunda bilgilenmesi sağlanmalıdır.
    • Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan çalışanlar tıbbi maske takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.
    • COVID-19 tanısı alan ve tedavisi tamamlanan çalışanlar Sağlık Bakanlığı COVID-19 Rehberindeki kurallara göre yönetilmelidir.
    • Personelin tümü kuralına uygun olarak ağız ve burnu kapatacak şekilde maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmelidir. Yeni maske takılırken eller yıkanmalı veya el antiseptiği kullanılmalıdır.
    • Diğer kişiler ile en az 1 metrelik sosyal mesafe korunmalıdır. Mesafenin korunamadığı durumlarda tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu da kullanılmalıdır.
    • Personelin el hijyenine dikkat etmesi sağlanmalıdır. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
    • Yalancı güven hissi oluşturarak COVID-19 bulaşma riskini arttırabileceği için, temizlik personeli, bulaşık yıkayanlar, kargo ürünü ve açık gıda ile temas eden çalışan personel haricindeki çalışanların eldiven kullanımı önerilmemektedir. Personel eldivenli iken herhangi bir yere dokunmamalıdır.
    • Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır.
    • Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp iş yerindeki “Atık Maske ve Eldiven” kovalarına atmalı, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalıdır.
    • Personel dinlenme alanlarında en az 1 metrelik sosyal mesafeyi korumalı ve maske takmayı sürdürmelidir. Yemek yerken ya da su/çay/kahve içilirken, maske çıkarılacağı için bunun yapıldığı kapalı alanda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan kantin ve kafeteryalarla ilgili uyarılar dikkate alınmalıdır.
    • Güvenlik görevlileri için “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan güvenlik görevlileri ile ilgili uyarılar dikkate alınmalıdır.

Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanmakta olan koruyucu önlemlere uymayan ve diğer çalışanların sağlığını tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunan kişiler hakkında tutanak hazırlanarak EBYS üzerinden Genel Sekreterlik Makamına yazı gönderilecektir.

  • Kapalı alanlar her gün su ve deterjanla düzenli olarak temizlenmelidir.
  • İş yerinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Sodyum hipoclorit dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvaletlerin dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52 kullanılmalıdır.
  • Klor bileşikleri ile temizlik yapılmasının uygun olmadığı yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri %70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
  • Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp iş yerindeki çöp kutusuna atmalı ve ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalıdır.
  • İş yerlerinin kapı ve pencereleri açılarak sık havalandırılması sağlanmalıdır.
  • Merkezi havalandırma sistemleri bulunan binaların havalandırması %100 doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır. Vantilatörler çalıştırılmamalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan “COVID-19 Kapsamında Klima/İklimlendirme Sistemlerinde Alınacak Önlemler”e uygun hareket edilmelidir.
  • Çamaşır suyu hazırlama oranları (%10-%1):
    • 1/10’luk çamaşır suyu hazırlanışı: 1 ölçü çamaşır suyu +9 ölçü su (5000-6000 ppm klor açığa çıkarır)
    • 1/100’lük çamaşır suyu hazırlanışı: 1 ölçü çamaşır suyu + 99 ölçü su (500-600 ppm klor açığa çıkarır)
    • 1/100’lük çamaşır suyu elde etmek için pratik olarak 10 litre su içine 1 küçük çay bardağı çamaşır suyu konur.

EBYS sistemi üzerinden iş yerinde çalışan personel sayılarını ve ihtiyaç duyulan malzemelerin neler olduğunu belirterek İş Sağlığı ve Güvenliği Biriminden talepte bulunulacaktır. İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi talep yapılan bölüme 1 aylık süre yetecek miktarda koruyucu malzeme teslim edecektir. 1 aylık süre sonunda tekrar EBYS’den talep yapılacak ve ihtiyaçlar birer aylık dönemler halinde devam edecektir.