Değerli Mensuplarımız,

Üniversitemizde, salgın sürecinin başından bugüne kadar T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehberler doğrultusunda COVİD-19 enfeksiyonundan koruma ve korunmaya yönelik uygulama çalışmaları yapılmaktadır.

Bu uygulamalardan kişisel korunma tedbirleri kapsamında bölüm ve birimlerimize; her çalışanımız için aylık dönemler halinde tıbbi maske (kişi başı günlük iki adet kullanım ön görülerek), el dezenfektanı (çalışan sayıları ve işle ilgili dışarıdan gelebilecek kişi sayıları ön görülerek), tıbbi eldiven (iş yerlerinde hijyenin sağlanmasında görevli çalışanlarımız için), FFP3 solunum maskesi (sağlık çalışanlarımız ve tozlu ortamlarda çalışanlarımız için) ve yüz siperliği (çok sayıda kişinin giriş-çıkış yaptığı alanlarda görevli danışma görevlisi vb. çalışanlarımız için) ve benzeri koruyucu malzemelerin dağıtımı, EBYS 'den yapılan talepler doğrultusunda İş Sağlığı ve Güvenliği Birimimiz (İSGB) tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Bugüne kadar yapılan dağıtımlara ilişkin tabloya http://isgb.metu.edu.tr/tr/kisisel-koruyucu-malzeme linkinden ulaşılabilmekte olup aynı link üzerinden güncellenerek yayınlanmaya devam edilecektir.

Üniversitemizde, 26 Ağustos 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan "COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi doğrultusunda dönüşümlü çalışma ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modellerine geçilmiş olup; birimlerin işleyişinde aksaklık olmayacak şekilde, çalışan sayısı en aza indirilerek COVİD-19 enfeksiyonu bulaşma riskinin azaltılması hedeflenmiştir.

Yöneticiler ve çalışanlar tarafından hijyen koşullarının sağlanması ve salgına yönelik önleyici tedbirlerin alınarak sürdürülebilirliği için İSGB tarafından tüm birimlerde uygulanabilir bir faaliyet planı oluşturulmuştur. Birimlerin salgınla mücadele çalışmalarında kullanabilecekleri bu plan EBYS üzerinden bölüm ve birimlerimize gönderilmiştir. İlgili faaliyet planına http://isgb.metu.edu.tr/tr/covid-19/odtu-covid-19-faaliyet-plani linkinden ulaşılabilmektedir.

COVİD-19 salgını hakkında tüm mensuplarımız tarafından sıkça sorulan sorulara ilişkin gerekli cevaplar oluşturulmuş ve http://isgb.metu.edu.tr/tr/sikca-sorulan-sorular linkinde paylaşılmıştır.

Salgın sürecinde bölüm/birim ve mensuplarımıza İSGB rehberlik etmektedir. Üniversite mensuplarımızda ortaya çıkan COVİD-19 pozitif vakalarında, vakanın ortaya çıktığı birim, oluşturulan İSG ekibi tarafından ziyaret edilerek varsa yakın temasta bulunmuş olan çalışanlar belirlenmekte ve evde izlem için iş yerleri ile temasları kesilmektedir. Ayrıca yakın temaslı olan personel Çankaya İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne (ÇİSM) bildirilmekte, gerekli izolasyon süreçleri ÇİSM tarafından başlatılmakta ve 14 gün boyunca takipleri İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.

Gerek izin döneminde gerekse çalışma döneminde COVİD-19 enfeksiyonu belirtisi olan çalışanlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Sağlık kuruluşu tarafından COVİD-19 testi uygulanan çalışanlarımızın, testin uygulandığı günden testin sonucunun çıktığı güne kadar iş yeri ile fiziksel temasta bulunmamaları gerekmektedir. Bu gibi durumlarda test uygulanan çalışanlar, iş yeri yöneticisini her aşamada bilgilendirmeli ve ilgili sağlık kuruluşunun yönlendirmesine göre hareket etmelidir.

Bölüm ve birimlerde 'COVİD-19 Pozitif ' teşhisi bulunan personel olması durumunda; iş yeri yöneticisinin ivedi İSG Birimini telefonla bilgilendirmesi ve EBYS üzerinden Genel Sekreterlik Makamına bildirimde bulunması gerekmektedir. Çalışanın izinde olması, uzaktan çalışma yapması vb. nedenler ile iş yeri ile temasının bulunmaması durumlarında da aynı prosedür uygulanmalıdır.

Üniversite çalışanlarımızda görülen COVİD-19 enfeksiyonu, İSG ekibimiz tarafından tespit edilen yakın temaslı personelimiz ve kurum dışındaki pozitif tanı alan kişilerle yakın temas sonucu evde izlemeye alınan personelimize ilişkin veri tabloları, kişisel veriler çıkartılarak http://isgb.metu.edu.tr/tr/odtu-genel-koronovirus-verileri linkinden paylaşılmış olup sürekli olarak güncellenmektedir.

Bazı birimlerimizde, fiziksel mesafe kuralı, maske kuralı ve hijyen kuralına yeterince uyulmaması, COVID-19 Pozitif vaka görülmesi durumunda fazla sayıda yakın temaslı personel bulunmasına yol açmaktadır. Bu temas neticesinde hizmeti yürütebilecek sayıda personelin kalmaması nedeniyle (çoğu personel yakın temaslı kabul edildiğinden) iş yerindeki çalışmalar geçici olarak durdurulmakta ve 14 günlük izolasyon süreci sonunda yeniden başlatılmaktadır. Yapılan bu uygulama işyerinde çok sayıda COVİD-19 pozitif vaka olduğundan değil yakın temasta bulunmuş olan personel sayısının fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

Tüm mensuplarımıza, bulaşıcı hastalıktan korunma ve koruma tedbirlerine ilişkin belirli periyotlarda bilgilendirme duyuruları gönderilmiştir. Bu güne kadar COVİD-19 salgını hakkında yapılmış olan duyuru metinlerine http://isgb.metu.edu.tr/tr/tum-duyurular linkinden ulaşılabilmektedir.

Mensuplarımızın, salgın döneminde hem kendi sağlıkları hem de çevresindeki diğer insanların sağlıklarını korumak konusunda sorumlulukları olup, can güvenliğini tehlikeye düşürmemek için aşağıda belirtilen kurallara uymaları ve uygulanmasını sağlamaları hayati önem arz etmektedir.

1- Ağız ve burnun tamamen kapatılarak tıbbi maske kullanılması,

2- Kapalı ve açık alanlarda diğer kişilerle bulaş riskinin azaltılması için en az 3-4 adım fiziksel mesafede durulması,

3- Ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmadan ağız, burun veya göze temas ettirilmemesi, su ve sabuna ulaşılamadığı durumlarda el dezenfektanının kullanılması,

4- Çalışma alanlarında fiziksel mesafenin (en az 3-4 adım) sağlanması için; kapalı alanların metrekareleri dikkate alınarak kişi başı en az dört metrekare olacak şekilde kullanıcı sayısının belirlenmesi ve çalışma düzeninin bu kural çerçevesinde oluşturulması,

5- Mümkün olduğunca iletişimin e-posta, telefon vb. araçlarla sağlanması eğer sağlanamıyorsa 15 dakikadan fazla sürmeyen kısa süreli fiziksel iletişim yolunun sağlanması,

6- Selamlaşmada tokalaşma, dirsek teması, yumrukla el teması vb. fiziksel temaslardan kaçınılması,

7- Kişisel olarak kullanılan malzemelerin paylaşılmaması ve maskesiz olan kişilerle temastan kaçınılması,

8- İş yeri ortamlarında yemek yapılmaması,

9- Dışarıdan getirilen yiyecek-içeceklerin toplu olarak tüketilmemesi, kişiler arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde ve 15 dakikayı geçmeyen sürelerde konuşulmadan yenilmesi,

10- Ofis ve odalarda pencere ve kapıların açılarak sık sık havalandırılması,

11- Servis araçlarında yüzeylerle temastan olabildiğince kaçınılması,

12- Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullanılan yüzeylerin su ve deterjanla günde en az 3-4 kez temizlenmesi,

13- Çalışma alanları, tuvalet, mutfak, vb. ortak alanlarda genel hijyenin sağlanması için gereken özenin gösterilmesi,

14- Bank, masa vb. alanlarda toplu olarak oturulmaması ve stadyum gibi ortak alanlarda piknik vb. aktivitelerde bulunulmaması,

15- Çay ikramlarının durdurularak sadece sıcak su ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenin oluşturulması, poşet çaylar vb. ürünlerin tek kullanımlık bardaklarla veya kişisel bardaklarla tüketilmesi gerekmektedir.

Salgın ile mücadelede, korunma ve koruma tedbirlerine gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkür ederiz.

Yaşanabilir temiz bir çevre, sağlıklı ve güvenli günler dileriz.

Genel Sekreterlik


Son Güncelleme:
29/09/2020 - 11:06