Değerli mensuplarımız,

Ülkemizi etkisi altına alan COVİD-19 salgınından Üniversitemiz mensuplarını korumak ve etkilerini en aza indirmek için sürecin başından bu yana gereken tedbirler titizlikle belirlenmiş ve uygulanmıştır. Salgın sürecinde uygulanan tedbirler ilgili kurum ve kuruluşların rehberliğinde güncellenerek alınmaya devam etmektedir.

Salgın hastalığın sadece kurum içinden değil kurum dışından da gelebileceği unutulmamalıdır. Tüm mensuplarımızın kişisel koruyucu önlemleri her alanda uygulamaları hastalığın bulaşma riskini asgari düzeye düşürecektir. Bulaşıcı hastalıkla mücadelede en önemli tedbirler tıbbi/bez maske kullanımı, fiziksel mesafe ve hijyen kurallarının uygulanmasıdır. Bu ve diğer tedbir kurallarının uygulandığı ölçüde salgının etkileri sınırlandırılabilmektedir. Salgın sürecinde ihtiyaç duyulan tıbbi maske, el dezenfektanı ve diğer hijyen malzemeleri bölüm ve birimlerin talepleri doğrultusunda çalışan sayısı dikkate alınarak temin edilmekte ve zamanında dağıtımları yapılmaktadır.

25 Ağustos 2020 tarih ve 2020/11 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında Üniversite genelinde dönüşümlü çalışma ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma uygulamasına geçilmiştir.

Pandemi sürecinde ülkemiz genelinde görülen salgın hastalık maalesef Üniversitemizde de görülmektedir. COVİD-19 pozitif vakası olduğu durumlarda gerekli izolasyon kuralları ivedilikle uygulanmaktadır. İzolasyon kuralları gereği pozitif vakanın görüldüğü ilgili bölüm ve birimler İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi içerisinden oluşturulmuş ekip tarafından ziyaret edilerek gerekli araştırma ve incelemeler yapılmakta, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde yakın temaslı çalışanların da tespiti yapılmakta ve iş yeri ile temasları kesilmektedir. Yakın teması söz konusu olan mensuplar COVİD-19 pozitif olan kişi ile en son yakın temasta bulunduğu tarih de belirtilerek Çankaya Toplum Sağlığı Merkezine bildirilmektedir. İlgili sağlık kuruluşu tarafından hastalığın ortaya çıkabileceği 14 günlük süre boyunca evde izlemlerinin yapılması sağlanmaktadır. Evde izlem süresi biten personel 14 günlük süre sonunda ve sağlık kuruluşunun izlemi sonlandırmasıyla işyerine dönerek çalışmaya başlamaktadır.

Bu güne kadar bölüm ve birimlerden bildirimi yapılan COVİD-19 pozitif vaka sayıları ile gerek kurum dışındaki pozitif vakalara yakın temaslı sayılanlar, gerekse kurum içindeki vakalara yakın temaslı sayılanların kayıtları tutulmakta ve takipleri yapılmaktadır. Vakanın ortaya çıktığı bölüm ve birimlerdeki diğer çalışanlara vakaya ilişkin bildirimde bulunulmakta ve yakın temaslı kişilerin tespiti oluşturulan ekip tarafından yürütülmektedir.

Çalışanlarımızda ortaya çıkan COVİD-19 vakaları ve yakın temaslılarına ilişkin istatistiksel verilerin kayıtları Üniversitemiz tarafından tutulmaktadır. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında, COVİD-19 hastalığına yakalanan çalışanların kimlik bilgileri ve kim olduğunun tespitini doğrudan sağlayacak diğer detaylar paylaşılamamaktadır. Bu duyuru metni ve ilgili kanun kapsamındaki paylaşılamayacak veriler çıkartılarak hazırlanmış olan tablolar http://isgb.metu.edu.tr/tr/odtu-genel-koronovirus-verileri bağlantısında paylaşılmaktadır. Ayrıca aynı bağlantıda güncel verilerin paylaşılmasına devam edilecektir.

Pandemi sürecinden etkilenmiş olan tüm mensuplarımıza ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi sunar acil şifalar dileriz.

Genel Sekreterlik

Son Güncelleme: