Değerli Mensuplarımız,

06.04.2020 tarihinde "İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi COVİD-19 Tedbirleri-1 hk." konulu Genel Duyurusu ile COVİD-19 sürecinde Üniversitemizde çalışanların sağlık ve güvenliği konusunda rehberlik edecek birimin İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi olduğu bildirilmiş ve COVİD-19 Pandemisi nedeni ile alınan ve alınması gereken tedbirler, yaşanan olumsuzluklar, aksaklıklar, kişisel koruyucu ekipman ihtiyaçları, şüpheli ya da tanımlı COVİD-19 vakaları hakkında bilgi ve ihtiyaçların EBYS üzerinden İş Sağlığı ve Güvenliği biriminden talep edilmesi istenmiştir.

Bu kapsamda İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi'nce miktar tespiti yapılarak teknik şartnameleri hazırlanan kişisel koruyucu malzemeler İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığınca, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı'nın da destekleriyle derhal temin edilmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi'nce maske, eldiven, el dezenfektanı, yüz siperliği ve benzeri koruyucu malzemelerin talep yapan birimlere dağıtımına başlanarak bugüne kadar 84 adet bölüm/birimlerimize günlük çalışan sayıları ve teslim tarihi itibari ile bir aylık süreç dikkate alınmak suretiyle yeterli miktarda koruyucu malzeme teslim edilmiştir.

Bu süreçte satın alınan ve dağıtımı gerçekleştirilen koruyucu malzemeler ve miktarları aşağıda özetlenmiştir:

1- Tıbbi Maske

38350 Adet

2- El Dezenfektanı (1 litrelik)

641 Adet

3- Eldiven

11750 Çift

4- Yüz Koruyucu Siperlik

71 Adet

5- Tek Kullanımlık Koruyucu Elbise

92 Adet

6- Galoş

102 Çift

7- FFP3 Solunum Maskesi

1075 Adet

8- Temassız Ateş Ölçer

4 Adet

Talepte bulunan bölüm/birimlerimize teslim edilen koruyucu malzeme tablosu ayrıntılı bir şekilde http://genduy.odtu.edu.tr/2020/KoruyucuMalzemeTeslimTablosu.pdf bağlantısında paylaşılmıştır.

Ayrıca, 20 Nisan 2020 tarihinde Devlet Malzeme Ofisince kamu kurumlarına tıbbi maske dağıtımı yapılacağı duyurusu üzerine aynı gün İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'nca Devlet Malzeme Ofisi'ne başvuru yapılarak; Personel Daire Başkanlığı'nca Üniversitemizdeki toplam personel sayısı ve dönüşümlü çalışan personel sayısı (1851 kişi) bildirilmiş ve maske talebinde bulunulmuştur. Daha sonraki süreçte DMO'ya iletilecek taleplerin kurum bazında olmadığı, bağlı olunan üst kurumlar vasıtası ile karşılanacağı bilgisi verilmiştir. Bu konuda gerekli girişimlerde bulunulmuş olup süreç takibi devam etmektedir.

Dağıtımı gerçekleştirilen eldivenlerin temizlik işleri, kargodan gelen paketlerin açılması vb. çalışmalarda kullanılması önerilmektedir. Bu amaçlar dışında eldiven kullanımının sanal bir güven duygusuna neden olacağı ve kontamine bir yere dokunulduktan sonra temiz bir yere dokunulduğunda temiz yerin de kontamine olmasına sebep olarak virüsün yayılımını hızlandıracağı düşünülmektedir. Özel durumlar dışında eldiven kullanımı yerine el hijyeninin sıklıkla yapılması korunmak için en etkin yöntem olacaktır.

Üniversitemizin çevre kirliliğinin engellenmesine yönelik kurum anlayışı gereği ve virüsün çevreye yayılmasını engellemek amacıyla koruyucu malzemelerin atılması için İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'nca 13-14 Nisan 2020 tarihinde 300 adet "Atık Maske ve Eldiven" işaretli kova satın alınmış ve bölüm/birimlerimize dağıtımı yapılmıştır. Koruyucu malzemelerin kullanım sonrası bu atık kovalarına bırakılması önem arz etmektedir.

Tüm mensuplarımızın koronavirüsün yayılmasını önlemek ve diğer insanların hayatını tehlikeye düşürmemek için ağızdan ve burundan çıkabilecek damlacık ve aerosollerin etrafa yayılmasını engellemek amacıyla tıbbi maskeleri kullanmaya özen göstermesi ve güvenli mesafeye (en az 3-4 adım) dikkat etmesi büyük önem arz etmektedir. Ayrıca bu maskelerin takan kişiyi bakteri veya virüslerden korumak amacıyla tasarlanmadığı ve tek kullanımlık olduğu unutulmamalıdır.

Mensuplarımızdan, bölümlerimizden ve birimlerimizden bu süreçte sınırlı miktarda bulunan koruyucu malzemelerin doğru, etkin ve özenli kullanımı ile sürecin sürdürülebilirliğine destek olmaları beklenmektedir.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 ile mücadelede kişisel korumanıza özen gösterip sosyal mesafeyi korumanız konusunda gösterdiğiniz hassasiyete teşekkür ederiz.

Yaşanabilir temiz bir çevre, sağlıklı ve güvenli günler dileriz.

Genel Sekreterlik

Son Güncelleme: